Wat zijn gluten? 
Gluten zijn eiwitten die van nature in granen zitten, bijvoorbeeld in tarwe, spelt, gerst en rogge. Het zit dus in veel producten waar graan in verwerkt wordt, onder andere: brood, crackers, pasta, pizza, koekjes, muesli en bier. Soorten die geen gluten bevatten zijn bijvoorbeeld rijst, haver, boekweit, quinoa en gierst.

Glutenintolerantie en gevoeligheid 
Niet iedereen kan even goed tegen het eten van gluten. Er zijn mensen die een gevoeligheid hebben voor gluten (glutenintolerantie) of zelfs een glutenallergie hebben. Bij een allergie worden de darmvlokken, de villi in de dunne darm, beschadigd door de gluten. Goede cellen van deze darmvlokken worden dan aangevallen door het eigen immuunsysteem. Darmvlokken zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Als deze beschadigd raken, worden voedingsstoffen niet goed meer opgenomen en kunnen er allerlei klachten ontstaan. Een glutenallergie wordt ook wel coeliakie genoemd, gelukkig komt dit niet bij veel mensen voor. 

Een glutenintolerantie komt daarentegen wel vaker voor. Als onze darmen en darmflora in een minder goede conditie zijn, kan het zijn dat gluten de darmen irriteren en dat de gluten niet helemaal goed verteerd kunnen worden. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn buikpijn, krampen, winderigheid en/of diarree. En ook al lijken de klachten hetzelfde als bij een allergie, bij een intolerantie worden de darmvlokken niet aangetast. Het kan dan goed zijn om een tijdje te stoppen met het eten van gluten, zodat de darmen in balans kunnen komen.

Checken met de EMB-test 
We eten zoveel verschillende voedingsmiddelen op een dag, dat het lastig kan zijn om te achterhalen waar je klachten vandaan komen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen lang rondlopen met een gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen zonder dat ze weten wat de oorzaak is. 

In mijn praktijk kun je terecht voor een EMB-test. Door deze test wordt duidelijk waar de problemen zijn en of er intoleranties zijn. Hierdoor weet je precies wat je lichaam op dit moment wel of niet nodig heeft