TCM

TCM staat voor Traditional Chinese Medicine, het is de Chinese geneeskunde van ruim tweeduizend jaar oud.

TCM omvat diverse medische toepassingen zoals, acupunctuur, massage (tuina), voeding, kruiden en beweging (qi gong). In de TCM draait het om een evenwicht die voor elk persoon weer anders is. Eigenlijk wordt alles vertaald naar Yin en Yang, twee energetische tegenstellingen die voortdurend in beweging zijn en elkaar aanvullen. Zodra dit uit balans raakt, ontstaat een klacht of ziekte.

Naast deze Yin/Yang theorie maakt de TCM gebruik van de 5 elementenleer. Dit bestaat uit de elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water, gerangschikt in deze volgorde en in een cyclus. Elk element heeft ook weer invloed op het volgende element in de cyclus. Een verandering binnen een element heeft invloed op het energetische evenwicht tussen Yin en Yang.

Bij elk element horen twee organen, de een is het Yin-orgaan, de andere het Yang-orgaan. Ook heeft elk element kenmerken van o.a. emoties, smaken, kleuren. Vooral smaak en kleur is terug te vinden in voedingsmiddelen en deze zijn dan ook als zodanig onder te verdelen in de 5 elementen en hebben een specifieke werking op de bijbehorende organen. Alle voedingsmiddelen zijn primair onder te verdelen in Yin of Yang, respectievelijk koud/koel of warm/heet, of neutrale voeding. Dit heeft te maken met de thermische waarde van een voedingsmiddel. Hiermee kan je de Yin voeden of juist de Yang mee voeden. 

Klachten in de TCM worden meer omschreven als een teveel of tekort aan Yin of Yang, gebrek aan Qi of een tekort aan Bloed. Deze diagnoses zijn gerelateerd aan de organen zoals ze voorkomen bij de vijf elementen.

In de TCM wordt ook gebruik gemaakt van een tongdiagnose. Volgens de TCM is de tong verdeeld in zones die de energetische werking van de bijbehorende organen weergeven. Vaak geven chronische aandoeningen een verandering van het uiterlijk van de tong weer. Door de tong goed te bekijken kan de diagnose worden bevestigd maar ook de urgentie van het probleem wordt vaak duidelijker.

Door het goed selecteren van de juiste voeding op basis van deze thermische waarde, worden de organen gevoed en komt het lichaam langzaamaan weer in balans.